Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ή ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ;


απο το μπλογκ της Λαϊκής Συνέλευσης Αιγάλεω http://lasynaigaleo.blogspot.gr
Για το Βαγγέλη που έφυγε... Τετάρτη 30 Γενάρη 2013 στις 4:00 μμ, στο νεκροταφείο του Βύρωνα, αποχαιρετάμε το Βαγγέλη και υποσχόμαστε τη συνέχεια.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=psmzmSMkWUU 

Τρίτη 29 Γενάρη 2013 ξημερώματα. Ο σύντροφος Βαγγέλης Σταμούλιας, 33 χρόνων, "έφυγε" από κοντά μας. Η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε αποδιοργανώνει τις ζωές μας, τα συναισθήματά μας, την καθημερινότητά μας. Αυτό το πλαίσιο ζωής οδήγησε σήμερα το δικό μας Βαγγέλη στην αυτοκτονία.

Ηθικός αυτουργός αυτής της απώλειας είναι η πολιτική πραγματικότητα. Η ανασφάλεια, τα κοινωνικά αδιέξοδα, η εσωστρέφεια, η μοναξιά. Ο κοινωνικός κανιβαλισμός που παράγεται από τις πολιτικές των κυρίαρχων ελίτ.

οι προλετάριοι στα χρόνια του μνημονίου: Αυτοκτονίες, αλκοολισμός, HIV

Στις χιλιάδες αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει ήδη αναφερθεί ρεπορτάζ του Reuters και των Financial Times
.
aftoktonies greeceH τάξη μας πάντως, η τάξη των καταπιεσμένων που έχει φορτωθεί εξ ολοκλήρου τις επιπτώσεις της κρίσης του κεφαλαίου δε χρειάζεται τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού αστικού τύπου για να μετρήσει τους νεκρούς της.Τα νούμερα και οι έρευνες τους έρχονται απλά να δώσουν στατιστική εγκυρότητα στην υποτιμηση των ζωών όλων μας και τελικά στην απώλεια της ζωής μερικών από εμάς.  

Στο ρεπορτάζ καταγράφονται στοιχεία τα οποία έχει καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Νίκος Δένδιας. Είναι ο ίδιος αυτός υπουργός που έχοντας κηρύξει τον ανελέητο πόλεμο της καταστολής απέναντι  τις καταλήψεις και τους απεργιακούς αγώνες των προλετάριων,φέρνει στη βουλή με καμάρι αποδείξεις της αποτελεσματικότητας του σχεδίου της τάξης του,να μας πειθαρχήσουν μέχρι εξοντώσεως: το 2009 έγιναν 677 απόπειρες αυτοκτονίας, το 2010 830 και το 2011 927,ενώ για το 2012, έχουν καταγραφεί ήδη 690 περιστατικά μέχρι τον Αύγουστο, και σύμφωνα με εκτιμήσεις , η τάση που καταγράφεται είναι ανοδική.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 17% κατά τη διετία 2007 – 2009 και κατά 25% τη χρονιά 2009 – 2010. Το Υπουργείο Υγείας για το πρώτο εξάμηνο του 2011 έχει καταγράψει αύξηση κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.Στην ίδια έρευνα του  Reuters για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα και τις χώρες που μαστίζονται από την κρίση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως... "πίσω από κάθε αυτοκτονία υπάρχουν μέχρι και 20 άλλοι άνθρωποι που μέσα στην απελπισία τους έχουν προσπαθήσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους".
Μάλιστα επισημαίνεται ότι "εάν και όποτε τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα ξεπεραστούν, θα αφήσουν... ως κληρονομιά ψυχικές ασθένειες στη γενιά των νέων ανθρώπων που θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα πάρα πολλά χρόνια, που θα έχουν ζήσει χωρίς καμία ελπίδα.Η πολιτική λιτότητας μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε επιδημία"
Τραγικά είναι όμως τα στοιχεία που δίνονται και για τον ιό του HIV στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά το ποσοστό των νέων μολύνσεων αυξήθηκε κατά 52% μέσα σε ένα χρόνο, από το 2010 έως το 2011 και την ίδια περίοδο οι χρήστες ηρωίνης αυξήθηκαν κατά 20%.
Ακόμα και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι αστικών οικονομικών εφημερίδων εύλογα συμπεραίνουν:
“Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για πρόβλημα στον τομέα της υγείας αλλά για πολιτικό πρόβλημα”...
.Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στις αυτοκτονίες - λόγω μνημονίου!

1 σχόλιο:

  1. Σταθης Κομνηνος :
    Πριν 2-3 χρονια εγραψα το ποιημα ΠΑΝΤΕΛΗΣ, που τελευταια δημοσιευση του υπαρχει εδω : http://efhmeris.blogspot.gr/search?q=%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%82+%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%82.

    Το ΠΑΝΤΕΛΗΣ (=κατά πάντα ΤΕΛΕΙΟΣ) ειναι ενα ονομα που αφορα σε ΟΛΟΥΣ και στον ΒΑΓΓΕΛΗ. Σημερα τιτλοφορω αυτο το ποιημα ΒΑΓΓΕΛΗΣ (= καλη είδηση, με το νόημα πως μια ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στη βια της εξουσιας ειναι παντα ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ και προσθετω τα λογια του Καρυωτάκη "...να πεθάνει κάποιος απο αηδία"...).
    ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΒΑΓΓΕΛΗ !

    ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Αργούσε με κοινοβουλευτική συνέπεια το λεωφορείο
    Στα μεταλλικά σπλάχνα να καταβροχθίσει
    Πολτό κοινόν ιδρώτα
    Κολώνια διαφυγής με συνοικιακή σημαία ευκαιρίας
    Ρούχων μυστικοπαθείς απομιμήσεις
    Κι εντόσθια λαϊκή σιωπή βουτηγμένη στο μέγα σάλαγο.

    Ένας ΒΑΓΓΕΛΗΣ απ' τους πολλούς
    Κομμάτι δυσδιάκριτα γερμένος
    Με πινελιές στάχτης στα μαλλιά
    Κι όπως η θέση του επιβάλλει, φρεσκοσιδερωμένος
    Ορθός στης στάσης όλων τους τη μαζική αιωνιότητα
    Κοιτάζοντας δίχως να βλέπει κι ούτε τη σκέψη του να νιώθει
    Με ζαλισμένο -πολλοί θα 'λέγαν ζαρωμένο- το μέσα της καρδιάς του
    Τ'αντικρινά βουνά εξιστορούσε
    Όπως χιλιάδες απ' τα εθνικόφρονα μεταλλεία ομογενείς του
    Με την παλέτα του νόμιμου εμπαιγμού και της «δημοκρατίας»

    «Πάντα κατηφορίζουν οι πλαγιές, απ' την κορφή στη ρίζα
    Και πέρα απ' την τσουλήθρα τους,
    Για σαλταδόρους στην ηχώ που μας κακοποιεί
    Κάποιου οπωσδήποτε -όπουλου ου ου
    -μανλή ου ου
    -νδρέου ου ου
    Κι ανηφορίζουν μόνο, από τη ρίζα στην κορφή
    Και πέρα από τ'ατέλειωτο,
    Για όλους τούς ανώνυμους που Σίσυφος βαφτίστηκαν
    Δίχως ηχώ καμιά το άχτι τους ν'αντιλαλεί».

    Το λεωφορείο αργεί. Ακόμη ένας γύρος.

    ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
    EFHMERIS: Search results for σταθης κομνηνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή