Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 5ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

Η Κίνηση Κατοίκων της 6ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας, σας προσκαλεί στο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων – Στάση Αγγελοπούλου, σταθμός ΒΙΚΤΩΡΙΑ)
 την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 7μ.μ., στη θεατρική παράσταση:
Θουκυδίδη Ιστορία
 με τη Θεατρική Ομάδα 5ου Λυκείου Νίκαιας
Προλογίζουν:
Τασούλα Βερβενιώτη (ιστορικός) και Στέλιος Ελληνιάδης (δημοσιογράφος)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 Από τη συνολική δουλειά της ομάδας αποδεικνύεται, ότι όταν τα παιδιά διδάσκονται ιστορία
μας “διδάσκουν” Πολιτισμό και τότε δεν περνά καμιά φασιστική βαρβαρότητα.
Αξίζει να παρακολουθήσετε αυτή την ξεχωριστή παράσταση, όπου οι μαθητές του Λυκείου
δεν παίζουν μόνο, αλλά, από την Ιστορία του Θουκυδίδη γράφουν σενάριο και σκηνοθετούν.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

… Οι μαθητές του Λυκείου όχι μόνο παίζουν, αλλά και σκηνοθετούν το παίξιμό τους, με την καταλυτική συμβολή δύο παλιών μαθητών του σχολείου τους, του Γιώργου Βουρδαμή-Μαυρογένη και του Χρήστου Κοντογεώργη, αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που αξιοποίησαν όλο αυτό τον αυθορμητισμό και το ταλέντο των παιδιών.
Η παράσταση ανέβηκε για τρεις μέρες και στο Εθνικό Θέατρο, το οποίο έκανε αυτές τις «αναθέσεις» σε σχολεία διαμοιράζοντας, ανά βιβλίο, το έργο του Θουκυδίδη. Οι Κοκκινιώτες ανέλαβαν και κατάφεραν να δραματοποιήσουν με αναπάντεχη άνεση τα γεγονότα που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην πολιορκία της πόλης των Πλαταιών από τους Λακεδαιμόνιους και τους συμμάχους τους, στην πολιορκία της Αθήνας και το θανατηφόρο λοιμό που έπληξε την αποκλεισμένη πόλη με χιλιάδες θύματα, του Περικλή συμπεριλαμβανομένου. Στην παράσταση του Λυκείου της Νίκαιας, τα σκηνοθετικά ευρήματα είναι πολλά και έξοχα, αλλά το κυρίαρχο στοιχείο είναι το ομαδικό πνεύμα μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα άτομα, οι μαθητές-ηθοποιοί, που είναι σαν όμορφα στοιχεία ενός πολύχρωμου ψηφιδωτού εν κινήσει.
Αγόρια και κορίτσια, φρέσκες προσωπικότητες, αληθινές και πειστικές, με αέρα και αθωότητα, σοβαρότητα και δυναμισμό, αλληλοσυμπληρώνονται. Υπό τους ήχους της μουσικής που παράγει το σχολικό τους συγκρότημα επί σκηνής με ηλεκτρικά όργανα, απλό φωτισμό και χειροποίητα σκηνικά, ανέξοδα.Και με ένα επίκαιρο φινάλε αντάξιο της ποιότητας αυτών των νέων ανθρώπων, των εφήβων, το μήνυμα γίνεται σαφέστερο και αδιαπραγμάτευτο. Όχι στον πόλεμο, όχι στο ρατσισμό, ναι στον πολιτισμό, ναι στην αλληλεγγύη... και η κατάφαση εκδηλώνεται επί τόπου όταν όλο το σχολείο, όρθιο επευφημεί το θίασο των συμμαθητών.

Να γιατί στο 5ο ΓΕΛ Νίκαιας δεν χωράει η Χρυσή Αυγή.
Αυτά τα παιδιά έχουν προ πολλού ξεπεράσει το επίπεδο της άγνοιας και της βλακείας. Αυτά τα παιδιά μπορούν να χτίσουν τον καινούργιο κόσμο. Και το έχουν ήδη ξεκινήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου