Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ- ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 1-0

Οι καταναλωτές δεν θα υποχρεούνται να πληρώνουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για την απόφαση του Αρείου Πάγου στον οποίο προσέφυγε το ΥΠΟΙΚ.
Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που απαγορεύει από τη ΔΕΗ να εισπράττει το χαράτσι στα ακίνητα. 
  Η προσφυγή στον Άρειο Πάγο έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με το υπουργείο να προφασίζεται λόγους “εθνικού συμφέροντος”.
Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα Στουρνάρα και ΔΕΗ να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει την εκτέλεση της επίμαχης απόφασης μέχρι να εκδοθεί η απόφαση σε αίτημα αναστολής εκτέλεσης που συζητείται αύριο από το ανώτατο δικαστήριο πλέον.
Στο μεταξύ η κίνηση του ΥΠΟΙΚ προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει ως “απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».
Οι εισαγγελείς υπογραμμίζουν ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

Αναμένονται οι περαιτέρω ενέργειες του ΥΠΟΙΚ το οποίο ουσιαστικά δήλωσε αδυναμία να εισπράξει το τέλος ακινήτων μέσω διαφορετικών μηχανισμών.
Στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν εξετάζουν άλλο τρόπο είσπραξης του Τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου