Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΗ -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Το πρωί της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, μέλη της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης Ελληνικού-Αργυρούπολης, η συλλογικότητα Προλετάριοι Αρνητές του Χρέους και αλληλέγγυοι πήγαμε στη ΔΕΗ Μπραχαμίου μαζί με ένα γείτονά μας και κάτοικο Ελληνικού.
Ο κ. Θ.Σ. είχε αντιμετωπίσει τη διακοπή ρεύματος για 2η φορά, πριν από 2 μήνες περίπου και κάτω από την εκβιαστική απειλή του υπαλλήλου του εργολάβου να μείνει χωρίς χελώνα, αναγκάστηκε να έλθει σε έναν βαρύτατο -δεδομένης της ανεργίας του- διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Παρόλο που δήλωσε την κατάστασή του, τού ορίστηκε προκαταβολή ίση με το 40% του ποσού και στη συνέχεια δύο δόσεις των 500 ευρώ μηνιαίως(!!),παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πως το επίδομα ανεργίας φτάνει περίπου τα 400 ευρώ το μήνα. Στο επόμενο διάστημα ο γείτονάς μας επισκέφτηκε δυο φορές το συγκεκριμένο κατάστημα στην προσπάθειά του να μικρύνει τις δόσεις και αντιμετώπισε τη σκληρή πολιτική της καπιταλιστικής επιχείρησης που ονομάζεται ΔΕΗ, καθώς οι υπάλληλοι αφενός μεν τον ενημέρωναν πως η δ/ντρια έλειπε και αφετέρου πως «διακανονισμό πάνω στο διακανονισμό δεν έχει».
Όλα αυτά άλλαξαν εντελώς όταν επισκεφθήκαμε όλοι μαζί τη ΔΕΗ Μπραχαμίου και
διεκδικήσαμε το αυτονόητο: οι δόσεις να μη γίνονται με γνώμονα τα κέρδη και τις απαιτήσεις της επιχείρησης, αλλά ανάλογα με την οικονομική μας δυνατότητα και με σεβασμό στις ανάγκες μας. Ο υπάλληλος μετά από υπόδειξη της αντικαταστάτριας της διαρκώς απούσας –απ΄όσο μάθαμε- διευθύντριας, προχώρησε άμεσα σε νέο διακανονισμό και βάσει της κάρτας ανεργίας, η οποία δεν είχε ζητηθεί στον προηγούμενο διακανονισμό, όρισε τη νέα προκαταβολή στο 20% και έκανε 4 δόσεις, ισχυριζόμενος πως τόσες είναι οι περισσότερες που μπορεί να γίνουν. Κατόπιν πιέσεων, σταδιακά και με τα παζαράκια οι δόσεις ως εκ θαύματος έφτασαν τις 7, ενώ στο διπλανό πόστο κάποια στιγμή πήρε το αυτί μας την υπάλληλο να απευθύνεται σε μεσόκοπη κυρία, που εκλιπαρούσε να μην της κόψουν το ρεύμα που δεν είχε λόγω ανεργίας να πληρώσει, και να της λέει πως αν δε φέρει τα λεφτά δε γίνεται τίποτε!
Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας πληροφορηθήκαμε από την υποδιευθύντρια πως οι δόσεις καθορίζονται από την ίδια την επιχείρηση βάσει «πινάκων», στους οποίους εμείς ως καταναλωτές δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση.
Της είπαμε τότε πως καλά θα κάνει η ΔΕΗ να αλλάξει τους «πίνακες», γιατί με αυτήν την τακτική θα αφήνουμε ολοένα και πιο συχνά το ρεύμα απλήρωτο…
Στη συνέχεια ενημερώσαμε τους ανθρώπους που γέμιζαν το κατάστημα για τα συμβάντα και τους καλέσαμε να στέκονται με αλληλεγγύη ο ένας δίπλα στον άλλο, αφού μόνο η συλλογική αντίσταση αλλάζει την κατάσταση υπέρ μας. Πολύς κόσμος μας πλησίασε τότε αυθόρμητα και μοιραζόταν μαζί μας τη αγανάκτησή του για τα χαράτσια ή την αδυναμία του να πληρώσει.
Μια από τις περιπτώσεις που συναντήσαμε ήταν μιας άνεργης μητέρας δυο παιδιών που ήταν ανήσυχη, γιατί ο λογαριασμός της είχε ειδοποίηση διακοπής, καθώς δεν είχε πληρώσει το χαράτσι. Εκείνο που διεκδικούσε ήταν ο διαχωρισμός του χαρατσιού από το ρεύμα και την αποπληρωμή μόνο του δεύτερου. Παρά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας της 3/12 που έκρινε παράνομο να εισπράττει η ΔΕΗ το ειδικό τέλος στα ακίνητα και σύμφωνα με την οποία υποχρεώνεται να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων, η υπάλληλος την παρέπεμψε στην εφορία. Η εναλλακτική που της έδωσε, όταν δείξαμε αντίτυπο της απόφασης του πρωτοδικείου, ήταν να πληρώσει στο διπλανό ΑΤΜ, χωρίς χαράτσι.
Συμπεράναμε από τη συγκαταβατική στάση της πως οι υπάλληλοι έχουν μεν ενημερωθεί από τη διοίκηση για την απόφαση του πρωτοδικείου, αλλά είναι προφανές πως η οδηγία που τους δόθηκε είναι να μην ανακοινώνουν στον κόσμο πως η ΔΕΗ πλέον είναι αναρμόδια να εισπράττει το χαράτσι και κοινώς κάνουν την πάπια συνεχίζοντας να εισπράτουν το χαράτσι…
Αποχωρήσαμε με έντονη την αίσθηση πως υπάρχει ένας τοίχος σιωπής με πολλά κομμένα ρεύματα και φτώχεια από πίσω, αλλά και με το βίωμα της συλλογικής μας δύναμης ισχυρό.
Συμπερασματικά, η λεηλασία μας έχει φέρει πολλούς από εμάς στην κατάσταση να μην μπορούμε να πληρώνουμε όχι μόνο τους φόρους μας, αλλά και το ρεύμα των σπιτιών μας, ακόμα και με τις σημερινές τιμές, πόσω μάλλον με τη σχεδιαζόμενη αύξηση… Η ΔΕΗ έχοντας επίγνωση της καταστάσεως σκληραίνει την πολιτική της και παρουσιάζει άκαμπτη στάση. Η αντίστασή μας αντίστοιχα θα πρέπει να κλιμακώνεται και να ξεφύγει από το στάδιο των νομικών αντιπαραθέσεων. Ξέρουμε καλά πως οι όποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις δεν είναι παρά η αντανάκλαση των αγώνων από τα κάτω σε νομικό επίπεδο. Πρέπει να γίνεται συνεχώς σαφές πως η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη είναι η μόνη εγγύηση ότι δε θα εξαθλιωθούμε διαχωρισμένοι και αδύναμοι. Δηλαδή πολύ απλά και ρεύματα θα επανασυνδέουμε και τους υπέρογκους λογαριασμούς θα στέλνουμε πίσω από εκεί που ήρθαν!

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ, ΔΕ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ


ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Ελληνικού-Αργυρούπολης
προλετάριοι αρνητές του χρέους
αλληλέγγυοι/-ες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου