Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΡΙ ΑΡΝΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΑΓΡΙΟΥΣ (ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ)


Σύντροφοι στην καθημερινή μιζέρια και εξαθλίωση,
τρία χρόνια τώρα ζούμε μια κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που πάει πια να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση: με το φόβητρο της χρεοκοπίας και την «κρίση χρέους» το κράτος και το κεφάλαιο λεηλατούν το μισθό μας, μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες, μας πετάνε στον εφεδρικό στρατό των ανέργων, μας βάζουν συνεχώς νέους φόρους.

Από πέρσι η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, ή κοινώς του χαρατσιού της ΔΕΗ, που πόνταρε στον εκβιασμό της διακοπής του ρεύματος, συνάντησε ένα διευρυμένο κίνημα έμπρακτης άρνησης πληρωμής και αντίστασης με όχι και αμελητέα
αποτελέσματα: ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν έφαγαν την προπαγάνδα τρομοκρατίας περί της «αναγκαιότητας των θυσιών μας» μπροστά στο συνεχώς ογκούμενο «εθνικό χρέος» και αγνόησαν τις εκκλήσεις για τη «σωτηρία της πατρίδας», που συνοδεύονταν από απειλές διακοπής ρεύματος, αφήνοντας απλήρωτο το χαράτσι. Άλλοι, που όλο και πληθαίνουν καθώς η ταξική επίθεση εναντίον μας εντείνεται, άφησαν απλήρωτο ακόμα και το ρεύμα. Ταυτόχρονα, δίκτυα αλληλεγγύης και αντίστασης στις γειτονιές επανασυνέδεαν το ρεύμα όπου είχε κοπεί και οι παρεμβάσεις στις κατά τόπους ΔΕΗ, στα κεντρικά και στα Κέντρα Διανομής μετρώνται σε δεκάδες. Κι ενώ στην πράξη ο διαχωρισμός της αξίας του ρεύματος από το χαράτσι επιβλήθηκε κινηματικά και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας νομιμοποίησε μεν το χαράτσι αλλά ταυτόχρονα έκρινε παράνομη τη διακοπή ρεύματος λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού, οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ΔΕΗ παραμένει πεδίο αγώνα:



Ενώ το χαράτσι (του 2011) αφαιρέθηκε από τους λογαριασμούς ρεύματος και μεταφέρθηκε στις Εφορίες, η καπιταλιστική επιχείρηση ΔΕΗ Α.Ε., κάπου στη διαδρομή, υπεξαίρεσε από πολλούς λογαριασμούς μέρος του ποσού αυτού, εμφανίζοντάς το στη συνέχεια ως ανεξόφλητο ρεύμα απειλώντας ή και προβαίνοντας σε διακοπές!

 Αρχές Σεπτέμβρη, το κράτος επανήλθε δριμύτερο: με νέα εγκύκλιο ορίστηκε ότι η αποσύνδεση του χαρατσιού από το ρεύμα θα γίνεται αν εμείς οι ίδιοι πάμε στην εφορία και το ζητήσουμε, αφού πρώτα πληρώσουμε ό,τι ληξιπρόθεσμο ποσό έχουμε και παραχωρήσουμε γενναιόδωρα 50 ευρώ ως προκαταβολή. Μ’ αυτόν τον τρόπο, βέβαια, νομιμοποιούμε το χαράτσι, αυτοφακελλωνόμαστε ταυτοποιώντας το λογαριασμό με τα στοιχεία μας και διευκολύνουμε την Εφορία στο εθνοσωτήριο έργο τής λεηλασίας μας.

Με το κόλπο αυτό η ΔΕΗ πλέον δηλώνει αδυναμία διαχωρισμού και έτσι απαιτεί εξόφληση όλου του ποσού διαφορετικά ο λογαριασμός θα θεωρείται ανεξόφλητος και το ποσό που δίνουμε για ρεύμα θα πηγαίνει κατά προτεραιότητα στο χαράτσι. Από εκεί και πέρα ακολουθούν οι ειδοποιήσεις διακοπής και οι ίδιες οι διακοπές. Μάλιστα με το ίδιο κολπάκι αρνείται ακόμα και τους διακανονισμούς αν δεν αφορούν το σύνολο του λογαριασμού και όχι μόνο το ρεύμα. Κι όλα αυτά ενώ το ρεύμα είναι ήδη ένα πολύ ακριβό εμπόρευμα και προβλέπεται η εκτίναξη της τιμής του άμεσα μέσα στο 2013.

Τέλος, παρότι πολύ πρόσφατα το πρωτοδικείο(η απόφαση εδώ ) έκρινε παράνομη την είσπραξη του χαρατσιού από τη ΔΕΗ και ενώ η διοίκησή της αναγκάστηκε να παραγγείλει στα κατά τόπους υποκαταστήματα να δέχονται πληρωμή λογαριασμών χωρίς χαράτσι, το Υπουργείο Οικονομικών διατάζει τη συνέχιση είσπραξης από τη ΔΕΗ! Είναι φανερό λοιπόν ότι όσο πιο βαθιά γίνεται η καπιταλιστική κρίση και άρα η επίθεση εναντίον μας, τόσο λιγότερο το κράτος σέβεται την αστική νομιμότητα (Συμβούλια Επικρατείας, Πρωτοδικεία και τα τοιαύτα) και μας το δείχνει ξεκάθαρα. Θα τη σεβαστούμε εμείς, τώρα μάλιστα που οι διακοπές ρεύματος φτάνουν τις τριάντα χιλιάδες κάθε μήνα πανελλαδικά και οι εργολάβοι που κάνουν τη βρωμοδουλειά αυτή έχουν αποθρασυνθεί ασκώντας ανοιχτά τρομοκρατία; Aρκετά!

Ας γίνουμε λοιπόν σύντροφοι στην άρνηση της μιζέριας και του φόβου μας! Ας συνεχίσουμε τη συλλογική άρνηση πληρωμών και αν χρειαστεί (ή αν αναγκαστούμε) ας την επεκτείνουμε και στο ίδιο το ρεύμα. Μέσα από τα ήδη υπάρχοντα αλλά και καινούργια δίκτυα αλληλεγγύης ας στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, αποτρέποντας διακοπές ρεύματος και επανασυνδέοντάς το. Στο κάτω-κάτω, μήπως η δική μας εκμετάλλευση δεν έχει παραγάγει το ρεύμα που μας το πουλάνε ως εμπόρευμα και που μας το κόβουν κιόλας;



ΤΟ «ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ» ΔΕ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ

ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΥ









Προλετάριοι Αρνητές του Χρέους
Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Ελληνικού-Αργυρούπολης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου