Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ στα ΣΧΟΛΕΙΑ της γειτονιάς μας


Καταλήψεις στα σχολεία
 Εδώ και λίγες μέρες έχουν πυροδοτηθεί διαδοχικές καταλήψεις σε Αθήνα, Θεσσαλία και Πελοπόννησο. Στη γειτονιά μας ξέρουμε πως τέσσερα τουλάχιστον σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη με αιτήματα…

Πολλά μικρά ή μεγάλα αιτήματα ή και καθόλου αιτήματα: αυτή είναι μια συνηθισμένη κατάσταση με τις κινητοποιήσεις μαθητών. Πολλοί από τον « πολύξερο» και  «έντιμο» κόσμο των ενηλίκων σπεύδουν να τους συκοφαντήσουν ως χαβαλέδες και τεμπέληδες. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούν πως οι  έφηβοι δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο, όταν εξεγείρονται. Δεν μπορούν να διατυπώσουν με σαφήνεια την αιτία  των κινητοποιήσεων τους. Αυτό  δε σημαίνει πως δεν ξέρουν καλά ενάντια σε τι εξεγείρονται. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα  η παρακάτω μαρτυρία που βρέθηκε στο μπλογκ του 3ου Γυμνασίου Ζεφυρίου:

Με αφορμή το παιδί από πάνω είπα να πω ότι υπάρχει λόγος που θέλουμε χαβαλέ! Ξέρεις γιατί; Επειδή το σχολείο δεν προσφέρει τίποτα ωραίο σε 'μας. Γιατί να θέλω να πάω; Και πριν πείτε ο,τιδήποτε περί βαθμών, είμαι απουσιολόγος, ούτε να διαβάσω βαριέμαι, ούτε τίποτα. Θέλω να μορφωθώ όπως όλοι μας. Οι καταλήψεις γίνονται γιατί δεν μας αρέσει το σχολείο, απο πάνω μέχρι κάτω. Ναι το σχολείο κλείνει επειδή είναι ΒΑΡΕΤΟ. Δεν είναι λόγος αυτός; Αντί να έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα και να μας προσφέρει γνώσεις κι εμπειρίες μας κάνει να το σιχαινόμαστε. Να διαφυλάξουμε την Παιδεία που έχουμε; Για ποια Παιδεία μου μιλάς; Εγώ προτιμώ να κάτσω σπίτι μου και να κάνω ό,τι μ'αρέσει παρά να πάω 7 ώρες εκεί πέρα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε άλλα σχολεία, αλλά στο δικό μας οι καθηγητές σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας. Ζητάμε βιβλιοθήκη, ένα πολιτιστικό διήμερο, να πάρουμε μέρος σε προγράμματα και δεν ασχολείται κανείς μαζί μας. Πίστευα πως το σχολείο ανοιχτό κάτι προσφέρει. Σκ*τα στα μούτρα μου, τίποτα δεν μας δίνει, ούτε συζητήσεις κάνουμε ούτε τίποτα. Τι κλειστό τι ανοιχτό το ίδιο είναι.
Αιτίες, χωρίς αιτήματα
Ιεραρχήσεις, κατηγοριοποίηση, αποκλεισμός των ασθενέστερων, πειθαρχία, καγκελόφραχτο σχολείο, απαγορεύσεις και περιορισμοί… Απαγορεύεται  να μιλάς, να μασάς, να φοράς τζην στη φυσική αγωγή, να αντιμιλάς στον καθηγητή σου και μίλα του στον πληθυντικό…
Πανελλήνιες και κάθε είδους εξετάσεις, απουσιολόγια, κουδούνια…
45λεπτο μπλα – μπλα των καθηγητών,  ολιγόλεπτος προαυλισμός  και ύστερα  σπίτι, καυγάδες με τους γονείς και  εργασίες που  έχει αναθέσει το σχολείο. Για τη συνέχεια υπάρχουν και τα φροντιστήρια που «καλύπτουν τα κενά»  και «που νοιάζονται για το μαθητή» και που …με τόση αγάπη ξεζουμίζουν τους γονείς!

Στο σχολείο μαθαίνει κανείς το καλό και το κακό, πως πρέπει να πηγαίνει στρατό, να παντρεύεται και να κάνει παιδιά να είναι ετεροφυλόφιλος, να τιμά την πατρίδα του και τις πατρίδες των άλλων, αρκεί να κατανοήσει βαθιά πως η δικιά του είναι ανώτερη , η καλύτερη, η πιο προχω , το νούμερο 1 …
Μαθαίνει την αξιολόγηση σε καλούς και  κακούς, τον ανταγωνισμό…
Ετοιμάζεται να ενταχθεί ως καλός-υποταγμένος πολίτης σε μια άδικη και άνιση κοινωνία… είτε ως πειθαρχημένος εργαζόμενος που ονειρεύεται να πιάσει την καλή, είτε ως μελλοντικό αφεντικό .
Γεμίζει με ψεύτικα όνειρα καριέρας και προόδου ή τον παραμονεύει η ενοχή της αποτυχίας. Ετοιμάζεται να ενταχθεί πανηγυρικά σε έναν κόσμο όπου θα τον νοιάζει μονάχα ο εαυτός του και το προσωπικό «βόλεμα», σκύβοντας το κεφάλι σε κάθε «ανώτερο»…

Για όσους συμμετέχουμε στη λαϊκή συνέλευση Ελληνικού-Αργυρούπολης αυτές οι αναμνήσεις από τα σχολικά θρανία είναι αρκετές για να μας κάνουν να χαιρετήσουμε τους καταληψίες μαθητές της γειτονιάς μας(του ΕΠΑΛ και του 1ου ΓΕΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, του 3ου και του 4ου ΓΕΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣκαι όσων άλλων στην πορεία κλείσουν - αν και είναι πιθανό και το αντίθετο) και να δηλώσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στην αντίστασή τους στη σχολική καταπίεση.
Φέτος
Τα λειτουργικά προβλήματα που αναμένεται να έχουν τα σχολεία λόγω της υποχρηματοδότησης και οι  περικοπές  σε βάρος κάθε ποιότητας της εκπαίδευσης προβληματίζουν τους μαθητές πολλών λυκείων και γυμνασίων.
Πολύ περισσότερο εφέτος θεωρούμε δικαιολογημένη την  αντίδρασή τους  καθώς  αισθάνονται να εγκλωβίζονται σε ένα καθολικό αδιέξοδο:

·         Από τη μια το πρώτο ΤΕΙ της χώρας «κατεβάζει ρολά», από την άλλη οι περικοπές δημιουργούν πίεση στις σχολικές αίθουσες: «θα στοιβαζόμαστε στις αίθουσες 30δες;», «Θα έχουμε φωτοτυπικά και χαρτί;», «πετρέλαιο θα βάλουμε;» είναι ανησυχίες διάχυτες, που δείχνουν πως οι έφηβοι υποψιάζονται τι τους επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον. Εξάλλου μερικοί από αυτούς ζουν και στο σπίτι ένα στερημένο παρόν…
·         Η καταστολή του κράτους απέναντι στους πέντε συμμαθητές τους, από τα σχολεία του Ζωγράφου στην πρόσφατη γενική απεργία 26/9, αποτελεί μια ακόμη αιτία οργής για τη νεολαία που νιώθει πλέον ασφυκτική πίεση. Οι ανήλικοι μαθητές ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν  ΠΡΙΝ καν κατέβουν στην πορεία , σε προσυγκέντρωση στη γειτονιά τους μόνο και μόνο,επειδή σύμφωνα με το διαβόητο κουκουλονόμο είχαν στα πράγματά τους …μάσκες προστασίας από τα χημικά.
Αντίσταση
Γι’ αυτό αντιδρούν. Σταματούν τη μίζερη καθημερινότητα του θλιβερού ανταγωνισμού  και της ασφυκτικής εντατικοποίησης και κηρύσσουν την αλληλεγγύη εδώ και τώρα!
 Όλοι μαζί, «φιλομαθείς» και «χαβαλετζήδες», «αριστούχοι», «μέτριοι» και «κάτω από τη βάση» , όλοι ενωμένοι, σταματούν τον ανταγωνισμό και την υποταγή στις εξετάσεις, τις αξιολογήσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία. Αντιστέκονται όπως μπορούν στην υποβάθμιση της ζωής τους που φέρνει η καπιταλιστική κρίση και γράφουν τη δική τους ιστορία. Αυτή είναι η δική τους απάντηση στους δυνάστες της ζωής τους!
Και εμείς είμαστε μαζί τους!!!  
Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Κάθε Πέμπτη στις 7.00 μ.μ πλ.Σουρμένων, Τραπεζούντος κ Ιασωνίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου